Select Page

 

NAGLAVNE UŠI

Naglavne uši so drobne, približno 3 mm velike žuželke, ki se naselijo na lasišču, največ jih je na sencih, za ušesi in na tilniku, najdemo pa jih lahko tudi na obrveh. Hranijo se izključno s krvjo, zaradi gibanja in hranjenja pa povzročajo močno srbenje. Zaradi praskanja pogosto pride do okužbe z bakterijami.
S človeka na človeka se prenašajo samo ob neposrednem stiku glave z glavo. Ne skačejo, ne letijo in ne preskakujejo. Prenos je možen tudi z uporabo skupnih glavnikov, krtač, brisač, slušalk, posteljnine in pokrival, selijo se lahko z obleke na obleko, ostajajo na odejah in plišastih igračah. Okužba je možna tudi v bazenu, saj uši odlično plavajo. Brez človeka lahko preživijo nekaj dni.
Samica izleže približno osem ovalnih jajčec (gnid) na noč, in jih prilepi na začetek lasu. Po približno 7 do 9 dneh se izleže mlada uš, ki jo imenujemo nimfa. Po 7 do 10 dneh nimfe spolno dozorijo in se začnejo razmnoževati. Življenjska doba uši je 6 do 8 tednov, v tem času pa samica izleže 100 do 300 jajčec.
Prvi znak, da imamo uši, je nenaden pojav močnega srbenja in rdečine po lasišču. Uši najlažje odkrijemo s česanjem z gostim glavnikom in s temeljitim pregledovanjem lasišča. Odrasle uši so sivkasto bele do rjave barve. Živa jajčeca (gnide) so kremasto rjave barve, prazne lupine pa so bele barve. Gnide so zalepljene na lase in se težko odstranijo.
Ko se uši pojavijo, je zelo pomembno, da se pregleda vse osebe, ki so bile v medsebojnem stiku. Da ne bi prišlo do nadaljnjega prenašanja uši, je potreben sistematičen postopek razuševanja.

Kako se jih znebiti?
Vsi, pri katerih ugotovimo uši, naj si čim prej umijejo lase z izbranim pripravkom (šampon, gel, emulzija, losjon), ki ga kupite v lekarni. Navodila, ki so navedena pri posameznem izdelku, je potrebno natančno upoštevati, saj se čas učinkovanja med izdelki razlikuje. Pri zadnjem spiranju las in lasišča je priporočljiva uporaba okisane vode. To bo pripomoglo k bolj mehkim in svilnatim lasem, kar vam bo omogočalo lažje razčesavanje in lažje odstranjevanje uši in gnid.

Splošni postopek, ki ga je potrebno upoštevati, pa je naslednji:

  • lase navlažimo (če je potrebno)
  • pripravek nanesemo enakomerno po celem lasišču
  • pustimo ga delovati predpisan čas
  • lase nato dobro speremo z vodo in umijemo še z običajnim šamponom
  • lase prečešemo z gostim glavnikom
  • preostale gnide z las odstranimo ročno – z nohti
  • če šampon zaide v oči, nos ali usta, ga speremo z veliko količino vode.

V naslednjih dneh je potrebno preverjati lasišče vsem družinskim članom, sam postopek pa ponoviti po navodilu posameznega izdelka.

Ostali ukrepi za preprečevanje nadaljnjega prenašanja uši:

  • obleko, posteljnino in brisače operemo pri najmanj 60 °C
  • predmete in oblačila, ki jih ne moremo oprati, za najmanj dva tedna shranimo v dobro zaprto plastično vrečko ali za 48 ur položimo v zamrzovalnik
  • oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže, vzglavnike in ostalo temeljito očistimo s sesalnikom in čistilnimi sredstvi. Po sesanju staro vrečko iz sesalnika takoj odvržemo v zabojnik za smeti in jo zamenjamo z novo.

Za preprečevanje okužbe z ušmi lahko največ naredimo z rednim pregledovanjem las in rednim česanjem ali krtačenjem nad umivalnikom. Po vsakem umivanju z navadnim šamponom lase prečešemo še z gostim glavnikom in glavnik nato skrbno pregledamo, če na njem ni mogoče kakšna uš ali gnida.
Otroke opozorimo, naj ne posojajo svojih osebnih stvari (krtač, glavnikov, kap, brisač, slušalk) drugim in naj pri igri ne tiščijo glav skupaj.

Ob pojavu uši so starši dolžni obvestiti vrtec oziroma šolo.
Dostopnost