Select Page

Šolsko tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje Mehurčki

 1. aprila 2018, so učenci 1. triade drugo leto sodelovali na šolskem tekmovanju za Cankarjevo priznanje Mehurčki.

Najmlajši tekmovalci, učenci 1. razreda, so letos prebirali Živalske uspavanke avtorice Lile Prap. Drugo in tretje-šolci pa so se podali v svet krojačka Hlačka, ki jo je napisal Leopold Suhodolčan.

Tema, ki je letos povezovala vse tekmovalce je bila Čud(ež)ne besede. Besedila niso realistična, ampak so fantastična, lahko tudi nonsensna, nenavadna, tudi igrivo humorna.

Pri dodatnem pouku smo se z učenci pripravljali na tekmovanje. Po branju so učenci izražali svoja doživetja, čustva, predstave in misli, ki so se jim vzbudila pri poslušanju prebranega besedila. Vživljali so se v različna razpoloženja glavnih junakov in iskali razlike med realnim svetom in domišljijskim svetom v književnem besedilu.

V 1. razredu je tekmovalo devet učencev: Matic Felser, Ameli Majcen Aupič, Nika Marolt, Val Tisu Majcen, Eva Urbančič, Ella Lamovšek, Eva Vozelj, Jan Podlogar in Lovro Repše.

V 2. razredu so se v svet domišljije podali Mark Repovž, Staš Ajnihar in Maja Komljanec.

V 3. razredu so o krojačku Hlačku razmišljali Jaka Hočevar, Žiga Jontez, Ajda Vozelj, Patricija Gorišek, Jan Vozelj, Hana Zakšek Lamovšek, Tadeja Rozman, Jakob Bec, Jan Repovž in Anže Pikelj.

Učenci so se pri pisanju zelo potrudili in ustvarili zanimiva razmišljanja o književnih junakih. Vsi učenci tudi prejmejo priznanje za sodelovanje na tekmovanju.

Vodja tekmovanja: Nada Jazbec

 

 

GLASBENO – TOLKALNA DELAVNICA

Na OŠ Milana Majcna Šentjanž nam je v torek, 3.10.2017, dan popestril gospod Jaka Strajnar, akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal. Vsi učenci so sodelovali na glasbeni delavnici, na kateri je predstavil instrument cajon. Delavnica za učence 1. triade je bila zasnovana na osnovi igre, saj je vsak posameznik igral na svoj instrument in ustvarjal različne zabavne ritmične vzorce.

Učenci 2. in 3. triade so se preizkusili v improvizaciji in dirigiranju ter z igranjem v skupini spoznali različne svetovne ritme (od polke, rocka, sambe). Učenci so pri igranju na cajon spoznali, da je tehnika igranja nezapletena in da instrument omogoča uživanje ob igranju, čeprav nimajo glasbenega predznanja. Gospod Jaka je s svojim pristopom in igranjem navdušil vse udeležence glasbene delavnice.

Kaj so o delavnici povedali učenci:

 • Bilo mi je zelo všeč in zelo sem se zabavala. Upam, da se bo še kdaj ponovilo.(Lea)
 • Všeč mi je bilo, ko smo ustvarjali različne zvoke.(Uroš)
 • Ta instrument se mi zdi zelo zanimiv. Zdi se mi, da ga je lahko igrati, a za njega redko slišiš.(Taja)
 • Všeč mi je bilo, ker je vsak zaigral solo.(Hana)
 • Še nikoli nisem imela možnosti igrati na ta instrument. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo igrali spremljavo.(Jožica)
 • Lahko smo igrali zelo glasno, pa ni bilo nič narobe.(Nejc)
 • Z Jakom smo se zelo zabavali.(Matija)
 • V igranju tega instrumenta sem zelo uživala.(Hana)
 • Nikoli še nisem igrala na ta instrument in sem zelo uživala.(Ema)
 • Zelo rad bi imel ta instrument doma. Učitelj je bil zelo simpatičen. Zelo sem se zabaval. V dveh urah smo se res veliko naučili.(Anže)
 • Zelo super učitelj Jaka nas je učil igrati na cajon. Lansko leto smo tudi pri zboru igrali nanj. Znala sem vsa besedila pesmi, ker pojem vsak dan. Instrument mi je res všeč in vse je super zvenelo.(Nika)
 • Čeprav sem že poznala instrument, sta mi bili tisti dve uri igranja nekaj najboljšega v tistem dnevu. Da sploh ne govorim o našem učitelju Jaki, ki je vso stvar naredil še bolj zanimivo.(Janja)
 • Ko sem ujel ritem, je bilo zelo sproščujoče in zanimivo.(Gašper)
 • Nekateri ritmi so bili lahki, nekateri pa tako zahtevni, da sem se nekajkrat zmotil. Ampak mi je bilo všeč.(Luka)
 • Cajon sem prvič videl. Zdel se mi je kot ena škatla. Ko smo začeli igrati, mi je postal všeč.(Miha)
 • Jaka zares obvlada ta instrument.(Žiga)

Nada Jazbec

 

 

Jesenski pohod do spomenika Milana Majcna in Jančija Mevžlja,  22. 9. 2017

 

Evropski teden mobilnosti,  25. 9. 2017

 

Planetarij, 29. 9. 2017

Dostopnost