Select Page

KAJ SMO DELALI SEPTEMBRA

Na začetku meseca smo obujali spomine na morje, sonce in počitnice. Pridružili so se nam novi malčki, za katere je bilo vse novo. Uspeli smo se veseliti nove šolske telovadnice, kjer smo že preizkušali svojo hitrost in spretnost z žogami.
Pogovarjali smo se o prometu, izdelovali avtomobilčke iz škatel, risali prometne znake po spominu, prepevali pesmice o vozilih in opazovali promet. Poudarili smo, kako pomembno je privezovanje v avtomobilu in otroke nagrajevali z narisanimi veselimi sončki, če so bili pripeti.
Izkoristil smo lepo vreme in se odpravili na pohod v Rovinje. Najmlajši so ostali v vrtcu, kjer so se zabavali po svoje, vsi ostali, od drugega leta naprej pa so brez težav prehodili vso pot. Na cilju, kjer so lahko počivali, so čas in prostor raje izkoristili za igro. Energije je bilo dovolj še za lovljenje.
Otroci so v vrtec prinesli poljske pridelke, katere smo najprej poimenovali ter ugotavljali namen uporabe, kasneje pa jih razvrščali glede na to, kdo se z njimi največ prehranjuje. Izdelovali smo dekoracijo za igralnico in hodnik. V vrtcu imamo sedaj pravo jesensko vzdušje, ki nas spodbuja k nadaljnjemu delu.

DEJAVNOSTI SONČKOV V OKTOBRU

Takoj na začetku meseca smo začeli z najboljšim. Praznovanje kar treh rojstnih dni. In še to v tednu otroka. Takrat smo se vzgojiteljice trudile narediti otrokom posebne dni. Od ponedeljka do petka smo imeli v vrtcu dan odprtih vrat med igralnicama in otroci so se lahko nemoteno sprehajali in se igrali v obeh igralnicah. Vsak dan smo se združili v enem prostoru, kjer je ena od vzgojiteljic otrokom prebrala pravljico. Otroci so dramatizirali zgodbico Debela repa, ki so si jo prišli ogledati otroci skupine Račke in otroci prvega razreda z razredničarko. Zadnji dan pa smo si ogledali lutkovno predstavo Zrcalce, ki sta jo odigrali vzgojiteljici sosednje skupine. Odpravili smo se tudi na krajši pohod do konjeniškega kozolca, kjer so otroci spoznali običaj ličkanja koruze in se tudi sami preizkusili v tej spretnosti. Vsak dan pa smo spoznavali in obnavljali pravila lepega vedenja. Opazili sva, da otroci teoretično obvladajo ta pravila, v praksi pa se jim pogosto izmuznejo.
Naslednji teden so otroci opazovali vodo in ugotavljali kje vse se nahaja, za kaj jo uporabljamo, s čim vse se meša… Temu pa so sledile živali iz gozda, ki se pripravljajo na zimo. Prepevali smo pesmice o njih, prebirali zgodbice in se igrali z medvedki. Potem pa so se nam pridružile čarovnice, ki so jih otroci izdelovali iz kartona in iz buč. Spoznali smo pravljice, v katerih nastopajo in ugotavljali ali so bile prijazne ali ne.

PRAVLJIČNI DECEMBER

V decembru, temu prazničnemu mesecu se v našem vrtcu marsikaj spremeni. Za začetek smo si za mizo pričarali praznično vzdušje s posebnimi pogrinjki in prižganimi svečkami. Pika na i pa je bil še nov jedilni set z otroškim motivom. Ob spremljavi božično novoletnih pesmic in barvnega laserja smo uživali pri zajtrku. Igralnico nam je krasila smrečica, okrog katere smo večkrat rajali. Veliko smo ustvarjali z naravnim materialom in izdelovali najrazličnejše novoletne aranžmaje, s katerimi so si lahko otroci polepšali domove. Imeli smo tudi dan odprtih vrat, ko so lahko otroci prehajali iz ene skupine v drugo. Pri nas smo imeli pravi “disco” ples.
Spoznali smo vse tri dobre može, najbolj pa smo se razveselili dedka Mraza, ki nas je obiskal v vrtcu in prinesel darila. Z njim smo lahko malo poklepetali, mu zapeli pesmice, on pa nam je povedal zgodbico o tem, zakaj imajo zajčki kožuščke. Obljubil je, da naslednje leto pride spet, otroci pa so mu dali obljubo, da bodo vse leto zelo pridni.

Dostopnost