Select Page

Letošnje leto je potekal že 16. natečaj Evropa v šoli. Potekal je pod skupnim naslovom »Sodelujem, svet oblikujem«, Evropsko leto za razvoj 2015. Na natečaju so bile posebej izpostavljene vrednote solidarnost, odgovornost in soodvisnost. Sodelovalo je 555 šol z več kot 8000 deli. Z učenci smo sodelovali na likovnem in literarnem natečaju. Vsi sodelujoči so bili povabljeni na regijsko prireditev, kjer so izbrali dela, ki so se uvrstila na državno tekmovanje. Nacionalni odbor je ocenil vsa prispela dela ter izbral nagrajence. Alex Prijatelj iz 5. razreda je na literarnem natečaju osnovnih šol z esejem v drugi triadi dosegel 1. mesto.
V počastitev dneva Evrope je v petek, 8. maja 2015, v veliki dvorani Državnega zbora potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije z naslovom »Sodelujemo, Slovenijo, Evropo in svet oblikujemo«. Na sejo je bilo povabljenih tudi 14 nagrajencev natečaja. Med njimi tudi Alex Prijatelj, ki je predstavil odlomek eseja Gasilci in naše prostovoljno delo. Sejo so prenašali po televiziji, ohranjena pa je tudi v arhivu. Ogledate si jo lahko na sledeči povezavi:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-delovnih-teles-dz/174334703


Uvodne nagovore na seji so imeli predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.
Po končani seji smo se ob 12. uri v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani udeležili zaključne državne prireditve natečaja, kjer so podelili nagrade najboljšim trem na posameznem področju ter skupinah. Za nagrado je Alex prejel praktično darilo in enotedenske počitnice v enem izmed domov Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Mentorica: Barbara Štih

 

Dostopnost