Select Page

Tedni vseživljenjskega učenja 2023

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU)

so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji.
Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije.
Naš območni koordinator je LJUDSKA UNIVERZA KRŠKO.

Projekt se izvaja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja.
Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogan

TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Koordinatorica projekta na šoli je učiteljica Iris Kukanja.

Učenje in izdelovanje butaja za kamišibaj

Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike so vložene v oder, imenovan butaj in tega se bodo lotili naši učenci. Pri izdelovanju se bodo urili v različnih obdelovalnih postopkih , kot so zarisovanje, žaganje, brušenje, vrtanje in sestavljanje. Pri tem si bodo medsebojno pomagali in medgeneracijsko sodelovali ter pridobili dodatna znanja.

Šport za sprostitev in zdravje

Ob osnovnih elementih joge se bomo sprostili skupaj z dedki in babicami, ter učenci OŠ Milana Majcna. Razvedrili pa se bomo z rajalnimi igrami. Vadbo bomo zaključili z dihalnimi tehnikami.

Soba pobega

Učenci različnih starosti se bodo v sobi pobega preizkusili v reševanju nalog, ki so vezane na postavitev gradiva v knjižnici in na poznavanje književnih avtorjev ter njihovih del. Pri tem bodo delovali v skupini in pokazali svoje socialne veščine.

Učenje digitalnih veščin

V junijski delavnici bodo mlajši babicam in dedkom predstavili, kaj nam ponuja naš pametni telefon. Naučili jih bomo urediti namizje telefona, uporabo zaslona na dotik, odpiranje imenika, iskanje številk in klicanje, branje in pisanje sporočil, uporabo fotoaparata in še in še….

Kvačkanje povezuje

Današnja delavnica bo namenjena ohranjanju naše kulturne dediščine. Kvačkanje je ena od dejavnosti, ki počasi tone v pozabo. Da se to ne bi zgodilo, bomo na šoli organizirali delavnice, kjer bomo spoznavali osnove kvačkanja, tisti spretnejši pa se bodo lahko preizkusili v kakšni zahtevnejši tehniki. Na šolo bomo povabili starejše gospe, ki bodo svoje znanje in spretnosti prenesle na mlajšo generacijo. Tako se bomo naučili nekaj novega, poskrbeli bomo za ohranjanje kulturne dediščine, stkali bomo nove odnose, nova prijateljstva in se preprosto imeli lepo.

Dostopnost