PREDSTAVITEV DEJAVNOSTI IZ PODROČJA GOZDNE PEDAGOGIKE si lahko ogledate s klikom na naslov GOZDNA PEDAGOGIKA.

 

 

PREDSTAVNIKI LETNIH ČASOV

V vrtcu se dogodivščine dogajajo skozi celo leto. Od pravih pravcatih škratov, ki otroka za rojstni dan sprejmejo v škratovsko druščino, do Pike Nogavičke in njenih vragolij, raziskovanja gozdov in travnikov in še bi lahko naštevali. 
Vsak letni čas nam pokaže svoje čare – pisane jesenske barve, zimsko tihožitje, prebujanje narave spomladi ter poletne vodne norčije. In prvi dan vsakega letnega časa v vrtcu dobimo obisk. 

Prva nas je presenetila tetka Jesen. Odeta v pisane barve, s košaro jesenskih dobrot in jesensko zgodbo o razbiti buči nam je popestrila prvi jesenski dan. Otroci so ji pomagali razvrstiti pridelke med sadje in zelenjavo ter glede na barve. Razlagala jim je o pomočniku, škratu Listopadu, ki ji pomaga osipati jesensko listje z dreves. Ob odhodu jim je zaželela polne shrambe dobrot in jim lička obarvala z rdečo barvo, da bodo otroci zdravi in veseli celo jesen.

Ko se je jesen poslovila, nas je s svojo belino in modrost pozdravila babica Zima. Nasula nam je prve snežinke in nas poučila o skrbi za ptice pozimi. Povedala nam je svojo zgodbo, kako plete tople kožuščke živalim, da jim je pozimi toplo. Ob njeni zgodbi z različnimi zvočnimi spremljavami so otroci ugotavljali katera žival bo naslednja obiskala babico Zimo. Z gibanjem pa so živali tudi sami uprizarjali. Prosili smo za veliko snega in poslovila se je z obljubo, da nam ga še natrosi.

Prvi pomladni dan nas je iz zimskega dremeža prebudila Vesna, gospodična Pomlad. Nežne zelene barve, polna pisanih cvetic nam je predstavila zgodbo  o mali pogumni deklici Marjetici, ki je iz krempljev gozdnega moža rešila pomlad. Otroci so zbrano poslušali zgodbo in jo kasneje tudi znali obnoviti. Vesna je vsakemu podarila rožico iz svoje obleke, da smo lahko vsi skupaj zaplesali cvetlični ples. Za slovo nam je naročila, naj rožice ponesemo domov in še tam raztrosimo toplo pomlad.

Le s čim nas bo razveselil striček Poletje?
V prvi poletni dan smo se prebudili pod šotorom na terasi vrtca. Božal nas je sonček in dežek nam je zapel budnico. Pravi poletni dan, ko je čas, da nas obišče striček Poletje. Opremljen s pripomočki, potrebnimi za poletni dopust na morju ali v gorah. Manjkala ni niti knjiga za krajšanje časa. Otrokom jih je razdelil, jim zaželel lepe počitnice in že se mu je mudilo naprej. Ali bo šel v hribe ali na morje pa nam ni zaupal. 

 

Vsem želimo lepe, razigrane, ustvarjalne, navihane počitnice. Naj trajajo.

Dostopnost