Select Page

TEMATSKI SKLOP NARAVNE NESREČE

Po letnem delovnem načrtu smo v mesecu maju 14 dni spoznavali naravne nesreče. Poplava, požar, potres, celo suša so nesreče, ki lahko močno uničijo okolje in prizadenejo ljudi.
Z otroki smo se učili kako to preprečimo, kako se zavarujemo in kdo nam v takrat priskoči na pomoč – gasilci, reševalci, vojaki, tudi reševalni psi. Vzgojiteljice smo za ta namen v vrtec povabile starše in prijatelje, ki se s tem ukvarjajo v službi ali v prostem času.
Kot prvi nas je obiskal vojak Simon Marolt. Že njegova uniforma je pri otrocih zbudila veliko zanimanja. G. Simon nam je predstavil svoje delo, ki ga opravlja v primeru naravnih nesreč. Pokazal nam je svoje pripomočke, ki se skrivajo v njegovem nahrbtniku in razložil kdaj in kje jih potrebuje. Razgrnil je šotor in otroci so se lahko poskrili vanj. Nadeli so si lahko rokavice, se pokrili z različnimi pokrivali in preizkusili kako težak je neprebojni jopič. Najbolj pa so uživali, ko je g. Simon vsakega posebej vzdignil v nahrbtniku.


Čez dva dni sta nas obiskala dva reševalca iz Zdravstvenega doma Trebnje, ki sta se pripeljala v reševalnem vozilu. Ga. Marjetka Brečko je otroke povila s povoji, jim nalepila obliž na namišljeno rano, otroci so si lahko nadeli maske… Reševalci pri svojem delu uporabljajo ogromno pripomočkov, ki jih imajo v posebni torbi in v reševalnem vozilu. Razkazal nam ga je g. Boštjan. Otroci so lahko legli na premično posteljo ali sedli na stol, ki ju imajo reševalci v vozilu. Poleg pripomočkov je tudi veliko elektronike, s pomočjo katere merijo življenjske funkcije ponesrečencev. Za zaključek smo slišali sireno reševalnega vozila in videli modre utripajoče luči.
Po počitnicah pa nas je obiskal vodnik reševalnega psa g. Aleš Udovč s svojo psičko Lano. V treh letih šolanja, se je Lana naučila iskati pogrešane ljudi. Pokazala je veliko empatije za človeka, kar pripomore k temu, da dobro opravi svoje delo. Do otrok je bila prijazna in nežna. G. Aleš se je skril in Lana ga je morala poiskati. Ni ji bilo težko in, ko ga je našla je glasno zalajala. Pozna veliko ukazov kot so lezi, prostor, glas, mrtva, kotali se, zavrti se…

Otroci so pridobili veliko zanimivih informacij od naših obiskovalcev, kar nam je olajšalo delo. Vsem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da se v prihodnje spet vidimo v tako prijetnih okoliščinah.

PRIREDITEV ZA MAMICE, OČKE…

Ravno na praznik vseh žena, smo vzgojiteljice z otroki našega vrtca vabili na prireditev, za starše, stare starše, tete, strice in vse, ki imajo radi malčke. Pripravili smo jo v kulturni dvorani. Rdeča nit predstave je bila sreča in največja nam je dana z rojstvom otroka. Tudi naše nadobudneže smo predvsem motivirali s tem, kako vesela in srečna bosta mamica in očka, ko bosta svojega otroka videla nastopati.
Otroci so starše razveseljevali z deklamacijami, pesmicami, dramatizacijami in plesom. S to prireditvijo skušamo staršem predstaviti, kaj vse so se malčki v vrtcu že naučili in kako samostojni so postali. Veselje je bilo vzajemno, saj so se tudi otroci sami želeli pokazati staršem in kljub nekaj solzic, so vsi vztrajali do konca.

 

ZIMA BELA V VRTCU

Tokrat smo se v naši skupini odločili, da bomo preživeli noč v vrtcu malo prej, kot po navadi. Čakali smo na snežno pošiljko in takoj, ko smo jo dobili, smo obvestili starše, da bodo iz ponedeljka na torek ponoči spali doma brez svojih vrtičkarjev. Za spanje v vrtcu se je odločilo 10 otrok, starih od 3 do 6 let. Zbrali smo se ob 18. uri, oblečeni v kombinezone, opremljeni z ročno svetilko in se podali na nočni pohod v snegu. Otroci so uživali v neobičajni izkušnji, metali so se po snegu, se dričali po mejah, in se umirjali na igralih. V igralnici smo se preoblekli v pižame ter povečerjali »metuljčke«, obogatene z zelenjavo, jajčki in raznimi namazi. Privoščili smo si z medom sladkan čaj. Po jedi smo si umili zobe in se odpravili v telovadnico. Tam so ustvarjali razne oblike s polivalentnimi blazinami, hodili po njih in s tem urili svoje ravnotežje. Čeprav polni adrenalina in dobre volje, so na ležalniku tiho poslušali pravljico za lahko noč, ki jih je nežno zazibala v spokojen spanec.

Na pustni torek smo dobili novo pošiljko snega. Zatorej se maškare nismo podale na povorko, ampak smo rajale v igralnici. Prelevili smo se v različne pravljične junake in druge like. Pika Nogavička, pikapolonici, zmaji, kavboj, policaj, princesi, mehanik avionov, spidermana, slon, čebelica, Miki miška, zajček in Miloš so bili naši varovanci tistega dne. V svojo novo vlogo so se dobro vživeli, a naslednji dan so bili spet navadni otroci, malce navihani in nasmejani.

Na četrtkovo dopoldne pa smo se z vsemi odpravili na zimski pohod po snegu. Kmalu smo uvideli, da daleč ne bomo prišli, zato smo ga bistveno skrajšali, saj je bila hoja po neshojenem snegu zelo naporna za najmlajše. A hodili so vsi. Malo po dveh, malo po vseh štirih. Sonce nas je toplo grelo in zato nas malo snega za rokavičkami in v čevljih ni motilo. Sneg nam je letos dobro pobelil pokrajino in nam obogatil skoraj vsakodnevno bivanje na prostem.

RAZVESELIL NAS JE DEDEK MRAZ

V mesecu decembru nas razveseljujejo čarobne stvari. Ena od teh je tudi dedek Mraz, ki nas vsako leto obišče. V vrtcu smo ga vsi nestrpno pričakovali, saj smo mu naročili, naj se oglasi prav v naši igralnici. Spoštoval je našo željo in nas obiskal. Zapeli smo mu pesmice in ga s tem zelo razveselili. Dedek Mraz je nato vsakega posebej poklical k sebi in mu izročil darilo. Otroci so mu lahko takrat zapeli pesmico, povedali kakšno deklamacijo ali se samo pogovorili z njim.
Darila so bila razdeljena in poslovili smo se od dobrega moža. Čakal nas je še en prijeten opravek. V telovadnici smo si ogledali lutkovno predstavo Trije prašički, ki nam jo je pripravilo Grajsko lutkovno gledališče Sevnica. Otroci so pri predstavi sodelovali in se smejali smešnemu volku.
Dan se je prijetno zaključil z dobrim kosilom in počitkom.

 

USTVARJANJE S STARŠI

V četrtek, 30. 11. 2017, smo v vrtec povabili starše naših otrok iz obeh skupin, z željo, da nam pomagajo pri izdelavi zimske dekoracije. Na pomoč so jim priskočili tudi njihovi otroci.

Razporedili so se v tri skupine. Prva je z belo barvo barvala leskove veje, druga je izdelovala ptičke iz nogavičk in polnila, tretja pa je iz papirja izrezovala in sestavljala snežake. Vzdušje je bilo sproščeno, vsi smo ob ustvarjanju uživali in se imeli lepo.

Staršem se zahvaljujemo, saj ste nam s svojim delom veliko pomagali. Z vašo pomočjo so prostori vrtca lepo okrašeni.

 

 

GOZD IN NJEGOVE  ZANIMIVOSTI

Dejavnosti v skupini se vedno nanašajo na različne teme iz tematskih sklopov. V program smo letos dali podrobnejše spoznavanje gozda in njegovih značilnosti.

Začeli smo z uganko o gozdu. Pogovarjali smo se o tem, kaj je sploh gozd. Otroci so pripovedovali, kaj vse je tam in to smo zapisali na papir. Na sprehodu smo prebrali kar smo zapisali in dopolnili, kar smo še v gozdu opazili. Otroci so vneto raziskovali. Poiskali smo različne vrste dreves: hrast, bukev, kostanj in smreko. Ugotavljali smo, kakšne imajo listke oz. iglice in kakšno lubje. Zelo so otipavali lubje in opisovali občutke. Ugotovili smo tudi, da je zelo prijetno hoditi po mahu, manj prijetno, oziroma boleče pa, če primeš kostanjevo ježico.
V gozdu smo tekli še kros. Bilo je zanimivo vijugati med drevesi, preskakovati korenine in se izogibati vej. Otroci so uživali, zmotil jih je le jurček, ki je rasel ob njihovi tekaški poti.
Naslednji dan smo izdelali  plakat z naslovom Gozd. Nanj smo napisali, kaj vse smo videli na sprehodu in kaj je še v gozdu. Vpisali smo rastline, živali, drevesa, tla, les, gobe… V revijah smo iskali sličice živali in rastlin, ki so v gozdu, jih izrezovali in dopolnili plakat. Ob izdelovanju smo podrobneje spoznali gozd: rastline, živali, drevesa, pomen dreves za človeka (čist zrak, kurjava, hrana), podrast, poklic gozdarja. Otroci so se zelo veliko zadrževali ob njem, se samostojno pogovarjali in izmenjevali izkušnje.
Lepega jesenskega dne smo šli tudi na pohod skozi gozd. Na cilju smo se celo posladkali z gozdnim priboljškom, pečenim kostanjem, ki nam ga je pripravil dobri domačin.
Na to temo smo tudi ustvarjali. Slikali smo drevo. Otroci so najprej naslikali deblo in veje, nato pa so listke tiskali s krompirjevimi žigi. Ob tem so uživali v raznolikih barvah in občutjih.

 

TEDEN OTROKA 2017

Prvi teden v oktobru je posebej namenjen otrokom. Da bi bilo prijetneje in razburljivejše, smo se v vrtcu odločili za razne nevsakdanje dejavnosti.
Že v ponedeljek smo se z avtobusom odpeljali na izlet. Ogledali smo si Ranč Aladin in živali, ki živijo tam. Ježevec, kenguruji, lame, različne ovce… Spoznali smo tudi kamelo, po kateri ima ranč ime. Kasneje so si otroci tam privoščili razne zabavne igre. Polni lepih vtisov smo se odpravili nazaj v vrtec, kjer nas je že čakalo kosilo.
V torek smo izvedli igre brez meja v telovadnici. Otroci so se vozili s poganjalci, rolkami in skiroji, energijo pa so lahko sproščali na napihljivih igralih.
V sredo smo imeli v vrtcu dan odprtih vrat med igralnicama. Malčki so se lahko nemoteno sprehajali iz ene v drugo igralnico ter se igrali, kjer so si želeli.
V četrtek smo suho vreme izkoristili za pohod do konjeniškega kozolca. Tam smo pomalicali, nato pa se ločili. Starejši otroci so se odpravili naprej na Pristavo, z enoletniki pa smo počasi odšli nazaj proti vrtcu. Malica je vsem dala čarobnih moči, saj niso prav nikogar bolele noge.
V petek pa smo se razgibali in zaplesali z baloni, nato pa se udeležili množičnega teka “Otroci tečejo”, ki ga je organizirala Atletska zveza Slovenije. Pri izvedbi pa nam je pomagal učitelj športne vzgoje. Prav vsi, od najmlajšega do najstarejšega “vrtičkarja” so sodelovali pri teku in si prislužili priznanje.
Teden otroka smo krepko obogatili in otrokom ponudili lepe spomine.

 

Dostopnost