Select Page

»PROJEKT VARNO NA KOLESU«

UČENCI 5. RAZREDA OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ SO OSVOJILI ODLIČNO 2. MESTO

Z učenci 5. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž smo bili tudi v letošnjem letu vključeni v projekt VARNO NA KOLESU. Namen projekta je nadgraditi otrokovo znanje o prometnih pravilih ter jih navdušiti za samo kolesarjenje. Z učenci smo v sklopu projekta posneli dva kratka filma z naslovom Jaz, kolo in svet ter Popolno opremljeno kolo in kolesar.

Z odlično opravljenimi nalogami smo zbrali toliko točk, da smo se uvrstili na 2. mesto in osvojili denarno nagrado 800 evrov. Vsak učenec pa si je prislužil še kolesarsko čelado.

Zelo smo se trudili in vesela sem, da je bil naš trud poplačan.

Naši nalogi pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

  1. NALOGA: JAZ, KOLO IN SVET https://youtu.be/t47lGcESdMQ
  2. NALOGA: POPOLNO OPREMLJENO KOLO IN KOLESAR https://youtu.be/u0SCELK7DTM

Mentorica Alja Felser

 

 

Tretje domače branje – bralni izziv

Letos smo pri pouku slovenščine imeli tri domača branja. To pomeni, da smo prebrali dodeljeno knjigo in nato odgovarjali na vprašanja o njej. Dve knjigi smo prebrali že v šoli, ostala pa nam je še ena. Zaradi »korone« smo morali brati doma. Ker pa vsi učenci doma nimamo iste knjige, da bi jo prebrali, se je učiteljica domislila drugačne strategije. Odločila se je za bralne izzive. Določila nam je 9 izzivov, ki smo jih morali opraviti v 2 tednih. Nalogo nam je določila pred počitnicami, da smo lahko v miru brali. Izzivi so bili zabavni in zanimivi. Eden izmed njih je bil, da smo morali brati pod odejo. Kako smo izzive opravili, smo si na kratko zapisati v zvezke. Zraven smo morali narediti še selfije kot dokaz za opravljeno nalogo. Vse to smo poslikali in učiteljici poslali na njen elektronski naslov. To domače branje mi je bilo zanimivo in všeč, saj je bilo drugačno od drugih.

Noel Ajnihar, 6. razred

 

Šolsko delo od doma mi ne povzroča težav. Učitelji/ce dajo razumljiva navodila. Naloge poskusim narediti še dopoldan, zato imam popoldan prosti čas, takrat sem zunaj, se igram s psom, grem na sprehod, ustvarjam, rišem … Všeč mi je, da lahko zjutraj malo dlje spim, potem pa se zorganiziram in hitro naredim nalogo. Pogrešam sošolce in sošolke ter druženje z njimi. Naučila pa sem se veliko stvari z računalnikom.

Kaja Zore, 6. razred

 

OSTALI SMO DOMA IN IMELI KULTURNI DAN

V sredo, 22. 4. 2020, smo imeli učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž kulturni dan. Za nalogo smo si morali na spletu ogledati lutkovno predstavo Jakob in mesto v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava govori o golobih, ki se pritožujejo nad ljudmi. Golobi v resnici znajo celo govoriti, a pred ljudmi spregovorijo samo, če so do njih prijazni. Tako se dečku Jakobu nekega dne pripeti, da reši majhnega goloba iz rok orla. Golob potem pred Jakobom spregovori, saj je bil Jakob do njega prijazen. Jakob od goloba potem izve za nevarnost, ki preti njihovemu mestu. Prišli bodo Turki! Ko Turki pridejo, se Jakob našemi v enega od njih ter reši celo mesto. Meni je bila predstava zelo všeč in tudi lutke so bile zanimive. Da pa ne bi kulturni dan minil čisto prehitro, smo v zvezi s predstavo morali odgovoriti še na nekaj vprašanj in izdelati lutko, ki je na nas naredila največji vtis. Jaz sem se lotila izdelave goloba. Izdelala sem ga iz papirja. Da izdelam goloba, sem se odločila zato, ker je bil na nek način on ključnega pomena za zgodbo. On je Jakobu povedal, kaj naj stori in kakšna nevarnost se bliža. Predstava in na splošno kulturni dan sta mi bila zelo všeč. Všeč mi je bilo tudi sporočilo zgodbe, ki je, da se dobro z dobrim vrača.

Iza Knez Majcen, 6. razred

 

Vtisi učencev…

Pri delu od doma mi je zelo všeč, da lahko več spim. Naloge poskušam narediti sproti, včasih pa rabim spodbudo in pomoč staršev. Všeč mi je delo na računalniku, tudi tukaj sem se že veliko naučila. Ostane mi tudi nekaj prostega česa takrat skačem po trampolinu, igram se s psom, hodim na sprehode. Zvečer pogledam tudi kakšen film ali risanko. Pogrešam tudi druženje s prijatelji.

Zala Zore, 4. r.

Moji dnevi v karanteni potekajo tako. Dopoldne je namenjen pouku. Vsak dan pa poskrbim, da se gibam in veliko časa preživim zunaj. Vozim se s kolesom ali gremo v Kamenško. Enkrat pa smo šli tudi v Pekel. Pot je bila dolga in zanimiva, saj sem videl na poti posebno drevo. Seveda pa tudi igram igrice na tablici in sem tako v stiku z nekaterimi prijatelji.

Mark Repovž

Čas doma preživljam lepo, veliko smo skupaj z družino in se igramo z družabnimi igrami. Pogrešam sošolke sošolce in tudi Vas. Manjka mi druženje z ostalimi. Upam da se kmalu vse umiri in ponovno preide na stare tire.

Lija Skoporc

Moj dan pouka na daljavo se začne zjutraj, ko se vstanem in si pripravim zajtrk  in spijem čaj. Z staršema odpremo na računalniku vašo elektronsko pošto.

Navodila za učenje si dobro preberem in se lotim dela . Šola na daljavo mi je zanimiva, vendar pogrešam prijatelje,  mojo učiteljico  Jožico, učiteljico Gordano, učiteljico Nado in učiteljico Lucijo .

V času karantene doma mi bo ostalo v spominu najbolj to, da sem učiteljico, sošolke in sošolce videl preko spletne strani zoom. Pridno sem upošteval  navodilo ” OSTANI DOMA”.

Rad vas imam in komaj čakam, da vas vidim.

Marko Koren

 

 

Športni dan na daljavo

Navodilo za malo drugačen športni dan nam je učitelj športne vzgoje poslal po elektronski pošti. Napisal nam je, da bomo imeli čistilno akcijo, zaradi zdajšnjih razmer pa bomo to morali opraviti v krogu družine. Nismo smeli iskati družbe sošolcev ali prijateljev. Običajno telefoni v šoli niso dovoljeni, a v tem času so pravila malo drugačna, telefon smo morali imeti poleg pijače v nahrbtniku, da smo na koncu lahko naredili selfie.

V petek, 10. 4. 2020, smo se tako odpravili pobirat smeti. Na voljo smo imeli veliko poti v bližini doma, izbrali smo si traso od table Hrušice do odcepa Cerovec. To območje je neposeljeno, z veliko prometa in je očitno perfektno mesto za odlaganje smeti. Na roke smo si nadeli rokavice, ati pa nam je naredil posebne palice s žebljem na koncu, da smo smeti lahko napikali. Odpravili smo se ob 11.00 uri, končali pa po dobrih dveh urah. Domov smo prišli zelo jezni zaradi količine pobranih smeti. Nemarni ljudje v gozd odlagajo odslužene sesalnike, žimnice in celo polne vreče komunalnih odpadkov.

Na koncu je bila traktorska prikolica skoraj polna smeti, pobranih na razdalji pičlih 2 kilometrov obcestnih površin. Res smo zelo razočarani, da ljudje kljub smetnjakom, ekološkim otokom in zbirnimi centri smeti še zmeraj odlagajo v naravo.

Noel Ajnihar, 6. razred

 

 

 

 

Šahovsko tekmovanje

V četrtek, 5.3. 2020, je bilo v OŠ Sava Kladnika v Sevnici Področno ekipno šolsko tekmovanje in hkrati tudi  Občinsko ekipno prvenstvo.

Učenke Ela Brečko in Eva Vozelj sta v svoji starostni skupini (D9), dosegli 2. mesto na občinskem tekmovanju in 3. mesto na področnem prvenstvu osnovnih šol šah –ekipno.

Maj Zajec in Klemen Rozman sta v svoji starostni skupini (F9), dosegla 1. mesto na občinskem tekmovanju in hkrati 3. mesto na področnem prvenstvu osnovnih šol šah – ekipno.

Tadeja Rozman,  Hana Z. Lamovšek, Ajda Vozelj so v svoji starostni skupni (D12), dosegli 2. mesto na občinskem tekmovanju in 2. mesto na področnem prvenstvu osnovnih šol šah – ekipno.

Laura Kramžar, Neja Podlogar in Iza Knez Majcen so v svoji starostni skupini (F15), dosegle 2. mesto na občinskem tekmovanju in 2. mesto na področnem prvenstvu osnovnih šol šah – ekipno.

Vsi udeleženci se bodo udeležili tudi državnega tekmovanja.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem!

Jožica Pelko

Predzadnji dan v Planinki je bil zelo športno obarvan. Po dopoldanskem smučanju smo se popoldne odpravili na pohod do slapa Skalca in Mariborske koče. Vmes smo lahko klepetali z učenci OŠ Cezanjevci, s katerimi smo postali že pravi prijatelji. Čaka nas se večer talentov, jutri pa odhod domov.
Tretji dan šole v naravi je bil sončen, zato je bilo smučanje toliko lepše. Malo smo že utrujeni, ampak vseeno komaj čakamo večerno druženje.
2. dan šole v naravi
Učenci 6. razreda se v CŠOD Planinka zelo zabavamo. Dopoldne smo spet smučali, v čimer smo čedalje boljši. Popoldne pa smo si izdelali letala in tekmovali, katero bo letelo najdlje. Zvečer nas čaka še pohod pod zvezdami.

Zimski pohod
V sredo, 15. 1. 2020, smo imeli učenci 6., 7., 8. in 9. razreda športni dan. Prvi dve šolski uri smo igrali medrazredne tekme v odbojki. Po malici pa smo se odpravili na Leskovec. Šli smo skozi Rovinje do Murnic, kjer smo se ustavili pri spomeniku Milana Majcna. Potem smo pot nadaljevali še do Leskovca. Čeprav smo hodili v hrib in je nekoliko pihalo, smo imeli zelo dober tempo in smo dokazali, da nam kondicije ne manjka. Pot do šole nas je vodila skozi Kocutno, mimo Bržan, Gaja in Glina. Bil je lep dan in vreme je bilo kot nalašč za pohod.

Neža Urbančič, 6. razred

 

TEDEN OTROKA NA OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ

Letošnji teden otroka je bil zelo zabaven, saj smo vsak dan počeli kaj posebnega. Učiteljice so se potrudile in nam pripravile zelo zanimiv in pester program.

Zelo zanimiv se mi je zdel naravoslovni dan z naslovom PRVA POMOČ. Učenci od prvega do petega razreda smo se na delavnicah učili, kako pomagati nezavestnemu človeku, kako oskrbeti rane ter kako pomagati človeku, ki ne diha.

V torek smo imeli učenci petega razreda kolesarski dan. Ves dan smo se urili v spretnostni vožnji s kolesom. Učenci nižjih razredov pa so dan prebili v gozdu in ga spoznavali.

V sredo smo se po drugi šolski uri odpeljali v Tržišče, kjer smo se skupaj s tamkajšnjimi učenci pomerili v krosu.

V četrtek smo imeli običajen pouk, a so nam ga učiteljice vseeno popestrile z zabavnimi nalogami.

V petek smo imeli športni dan. Bilo je zelo zabavno, saj smo imeli pet delavnic in smo bili razdeljeni v pet mešanih skupin od prvega do petega razreda. Na prvi delavnici smo imeli kviz, na drugi družabne igre, na tretji ples, na četrti smo igrali igro med dvema ognjema, na peti pa štafetne igre. Ob koncu dneva so nas obiskali še gasilci. Skupaj smo izvedli evakuacijsko vajo, si ogledali primer gašenja požara, spoznali smo gasilsko opremo in še in še. Dan smo zaključili na igrišču, kjer smo ob glasbi plesali in si privoščili slasten kostanj.

Ta teden si bomo zagotovo vsi zapomnili.

Ajda Vozelj, 5. r

 

 

ZAHVALA GASILCEM

Začelo se je novo šolsko leto. V šolske klopi se znova vračamo otroci, ki se polni energije večkrat ne zavedamo vseh nevarnosti, ki na nas prežijo v prometu. Kot vsako leto, so nam tudi letos, v prvem tednu šole, priskočili na pomoč naši gasilci, ki vedno radi sodelujejo pri vseh aktivnostih za izboljšanje varnosti nas otrok, predvsem pri prečkanju cest na prehodih za pešce v neposredni bližini osnovne šole. Spoštovani gasilci, zahvaljujemo se vam, ker ste tako kot vsako leto skrbeli za promet v okolici šole.

Žan Gaši, 5. r

 

Dostopnost