Select Page

SPOMLADANSKE DOGODIVŠČINE

Letošnja pomlad nam je dobro postregla z dežjem. Ko pa se je vreme le spremenilo, smo začeli izvajati aktivnosti na prostem.

Otroci so najprej dobili nalogo, v vrtec pripeljati svoja kolesa in poganjalce ter kolesarsko čelado. Podali smo se na igrišče pred šolo. Otroci so se razdelili v skupini. Spretnejši so krožili med stožci po igrišču, kjer so morali upoštevati pravila varne vožnje. Podali so se na cesto ob igrišču, kjer so se na določeni točki ustavili, ponovno speljali ter se preizkusili na neravnem terenu. Mlajši so s poganjalci svoje veščine urili le na igrišču.

Rolanje je bila dejavnost, ki so se jo lahko učili starejši otroci (od 4 do 6 let). Ko so si nadeli vso zaščitno opremo, čelado in ščitnike, so se najprej podali na travnato igrišče, kjer so dobili občutek za ravnotežje in hojo v rolarjih. Učili so se padati ter ponovno vstati. Ko so spretnost nadalje urili na asfaltu, jim pravilen padec ni delal težav. Po dveh dneh učenja z vzgojiteljico Vladko je vsak otrok osvojil osnovne veščine rolanja.

Starši 4, 5 in 6 letnikov so se skupno odločili, da izvedemo 4-dnevni tečaj plavanja v OŠ Jurija Dalmatina v Krškem. Vsakodnevno vožnjo z avtobusom smo popestrili z reševanjem besednih ugank ter spoznavanjem okolja mimo katerega smo se vozili. Spoznali reki Savo in Mirno, Sevniški in Brestaniški grad, Sevnico in Brestanico ter mesto Krško. Najboljše pa je bilo uživanje v prijetno topli vodi. Prva dva dni so imeli otroci večinoma svoje rokavčke, zadnja dva dni so se v bazenu zabavali brez njih. Napredek je bil viden pri vsakem otroku, kar je nas vzgojiteljice navdalo s ponosom in zadovoljstvom. Pridružila sta se nam tudi učitelja plavanja Miha in Rok in nam ponudila dobrodošlo pomoč. Otroci so s plavalnega tečaja odšli z lepimi, navdušujočimi vtisi, pripravljeni, da dogodivščino ponovijo.

Otroke in njihove starše smo na zaključni izlet peljali v Logarsko dolino, kjer smo se najprej podali v Pravljični gozd. Sprejel nas je škrat Nejko, ki je otroke popeljali skozi svet pravljic in domišljije. Za spomin so otroci dobili košček domačega mila, zavit v pristno ovčjo volno. Po prijetnem počitku v senci dreves smo si ogledali slap Rinko, kjer smo se lahko dodobra osvežili v njegovem pršenju. Orlovo gnezdo nam je nudil prijeten oddih in razgled na sam slap. Po vtisih otrok in staršev je bil izlet čudovit.

Lepega dopoldneva smo se v senci velikih dreves pri peskovniku udeležili iger brez meja. Otroci so se razdelili v 5 skupin. Vsaka skupina se je z vzgojiteljico podala na 5 iger. Lahko so ciljali tarčo z vodo iz vedrovke, lovili ravnotežje na ravnotežnih stopnicah, hkrati pa na glavi držali krožnik z žogicami, z obročem ciljali drevesni štor, metali polnjene blazinice v zaboj ter v peskovniku iskali zakopane žogice. Na koncu so za nagrado poiskali še sladki zaklad.

Dogodivščine nas še čakajo, da jih doživimo in si jih vtisnemo v spomin.

SONČKI V DECEMBRU

December se je začel s praznično postavitvijo miz, z zajtrkom ob svečkah ter božičnimi pesmicami. Nadaljevali smo s pripravo okraskov za smrečico okrog katere smo rajali. Povabili smo babice in dedke, da so nam pomagali okrasiti igralnici in garderobo. Okrašene prostore bomo občudovali vse do prvega dne pomladi. V okviru projekta kmetija, smo posadili božično žito, katerega razvoj smo spremljali vse do dne, ko so otroci žito odnesli domov. Kozarce za vlaganje smo s kaširano tehniko zimsko okrasili, iz njih bomo izdelali lanterne za zimski nočni pohod v Bržane. Vzgojiteljice smo otrokom odigrale gledališko predstavo Pod medvedovim dežnikom, imeli smo dan odprtih vrat med igralnicama, šolski otroci in vzgojiteljice smo otrokom prebirali zimske in praznične zgodbe, ogledali smo si risana filma z božično vsebino, na pošti smo oddali pismo Božičku, izdelovali smo novoletne voščilnice za starše, ves december pa smo rajali ob glasbi, peli in se nasploh imeli lepo. Otroke je najbolj razveselil dan v telovadnici, kjer smo se skupaj s sosednjo skupino »sankali, smučali, drsali in kepali« s pomočjo časopisnega papirja.
December smo zaključili z obiskom dedka Mraza, ki nas je najprej obiskal v vrtcu ter vsem pridnim otrokom razdelil darila, kasneje pa smo si v telovadnici ogledali nastop šentjanških mažoretk, ki so popestrile prihod dobrega moža.
Želimo vam srečno in uspešno novo leto 2019, v katerem čim bolj izkoristite proste trenutke za igro s svojim otrokom.

Vzgojiteljice

Dostopnost