Select Page

POROČILO PROJEKTA ZDRAVJE V VRTCU SONČKI

V šolskem letu 2014/15 smo v oddelku SONČKI izvajali projekt Zdravje v vrtcu. V sklopu projekta smo izvajali vadbene ure, se pri tem 2-3 krat tedensko razgibavali in razvijali spretnosti v telovadnici. Izvajali smo minute za zdravje, pri čemer smo se ob slabem vremenu razgibavali v jutranjem krogu. Veliko smo bivali na prostem, hodili, se igrali igre, tudi z bosimi nogami. Hodili smo na sprehode in pri tem razvijali vztrajnost. V sklopu Ciciban planinec in Mali sonček smo hodili na pohode, plavali in tako razvijali spretnosti. V sklopu zdrave prehrane pa smo se navajali na zelenjavo in zdravega pitja vode.

ZABAVA V PIŽAMAH

V naši skupini smo imeli v torek, 19.5. ples v pižamah. Otroci so prišli v vrtec ob pol osmih zvečer, najbolj neučakani že prej. Vzdušje je bilo drugačno kot preko dneva, saj se ve, da na šoli ni nikogar drugega, ki bi ga lahko motili. Otroci so se razživeli in komaj čakali na vsak naslednji korak, vsako naslednjo dogodivščino. Po večerji – pojedli so na kupe metuljev (obložene kruhke, zložene v obliki metuljev), smo se odpravili na večerno igro na igralih. Začeli smo opazovati in preštevati zvezde, opazili smo celo planet Jupiter, ki se v tem letnem času lepo vidi na zahodu. Ko nismo več videli niti svojih stopal, smo se odpravili v vrtec na ples. Najprej smo si oblekli pižame, si vsi umili zobe ter se z radiom odpravili na šolski hodnik, kjer smo rajali ob glasbi. Kasneje smo se utrujeni zleknili na ležalnike in ob pravljici trdno zaspali.
Zjutraj so nas po nosovih požgečkali prvi jutranji sončni žarki in spočiti smo začeli nov delovni dan.

Tatjana in Joži

POMLAD ZASPANA TIHO JE PRIŠLA

Vsak letni čas ima svoj čar. Tako kot smo se veselili zime in snega, smo se zdaj razveselili pomladi, toplejših dni, petja ptic in obarvanih travnikov s prvimi znanilci pomladi. Prva naša dejavnost  preganjanja zime je bil obisk ptujskih kurentov. S svojo veličino so otroke razveselili, nekaj tudi malce prestrašili. Najpogumnejši otroci so se jim približali in jih tudi prijeli. Kljub šolskim počitnicam smo imeli v vrtcu pustno rajanje in sprevod maškar po Šentjanžu. Izdelali smo klovne iz papirja in z njimi okrasili igralnico in hodnik vrtca.

Uspešno smo odgnali zimo in dočakali toplejše dni. Na sprehodih smo opazovali prebujanje narave in prve znanilce pomladi. Na gregorjevo – ko se ptički ženijo in ob prazniku luči, smo po potočku spuščali ladjice »gregorčke«, ki smo jih sami izdelali. Otroci so uživali ob potočku obenem pa spoznali še star običaj.

Tatjana in Joži

PRAVLJIČNI DECEMBER V VRTCU

Prišel je čarobni čas, ki ga vsi otroci dobro poznajo. Takrat ne manjka daril, lepih želja in iskrivih lepot. Skupina Sončki smo preuredili igralnico ter si za praznični čas okrasili mizo. Zaradi lepih pogrinjkov smo imeli vzgojiteljici manj čiščenja, saj so otroci bolj pazili na čistočo. Že na začetku meseca je vse otroke v vrtcu skrivnostno obiskal Sv. Miklavž in jim v peharjih pustil suhe slive ter mandarine. Mesec se je dobro začel.

Obe skupini smo v vrtec povabili babice in dedke, ki so nam pomagali izdelovati okraske za smrečici in igralnici. Razveselili smo jih s pesmicami ter deklamacijami, potem pa so se lotili dela. Na koncu so si prislužili okrepčilo. Suhe krhlje in medenjake, ki smo jih otroci in vzgojiteljice skupaj pripravili v vrtcu. Imeli smo lepo, aktivno dopoldne. Izdelali smo novoletne voščilnice, katere smo »menjali« za prostovoljni prispevek. S tem bomo zmanjšali strošek končnega izleta. Priključili smo se državnemu projektu Eko smreka, kjer smo okrasili smreko z odpadnim materialom. V skupini Sončki smo se odločili za plastiko. Če smo odrezali dno plastenke in ga potopili v vročo vodo smo dobili različne zvezde. V skupini Račke pa so iz odpadnega papirja izrezovali rože, iz kinder jajčkov pa so izdelali čebelice. Vse to je kasneje krasilo naši Eko smreki. Hvala vsem, ki ste glasovali za naši smrečici. Prišel je dan, ko smo skupina Sončki dobili povabilo skupine Račke na praznični sprehod. Med sprehodom smo prepevali zimske pesmice in poskušali s tem priklicati snežinke. Ravno prav, da smo jih imeli dovolj za čez počitnice. Z darili nas je obiskal in nas razveselil še sam dedek Mraz. Naše nestrpno čakanje so ublažili igralci iz Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica z lutkovno predstavo Grdi raček. Otroci so se navdušili nad umetnim snegom, ki je zapadel med predstavo. V celem mesecu pa so otroke in vzgojiteljice obeh skupin razveseljevali mladi bralci iz šole z zanimivimi zgodbicami, včasih pa je namesto njih prišel tudi hišnik in nam z zgodbo popestril dopoldne.

Praznični december je prehitro minil, saj ob vseh prijetnih aktivnosti čas hitreje teče. Imeli smo se lepo, predvsem pravljično.

IZMIŠLJENA PRAVLJICA 

Za devetimi vodami in za devetimi gorami je stal grad. V njem je živel kraljevič. Nekega dne je odšel na sprehod in srečal velikana. Ta ga je pohodil in se mu potem opravičil. »Človek ne jezi se« se nista igrala, ker velikan ni mogel premikati figur. Šla sta na sprehod. Ko kraljevič ni mogel več hoditi, ga je velikan nesel. Potem sta se ustavila in se odpočila. Šla sta naprej in prišla do velike skale. Preplezala sta jo in padla v veliko luknjo. Notri so bile kače, ki so varovale velikega zmaja. Ta ju je zaprl v ječo. Velikan je hotel pohoditi zmaja, a zmaj se mu je spretno izmaknil. Najprej je tekel, potem pa odletel. Zaletel se je v drevo, potem pa se še spotaknil ob princeso. Velikan je dal kraljeviča ven iz jame, nato pa še sam splezal ven. Velikan je opazil princeso, ker je večji. A on se ni mogel poročiti z njo, ker ni kralj. Princeso je varoval zmaj. Ker se je kraljevič želel poročiti s princeso, jo je moral rešiti. Velikan je zamotil zmaja, ki ga je začel loviti, takrat pa je kraljevič rešil princeso in jo odpeljal na svoj grad. Potem je prišel še en velikan, ki je pomagal prvemu stražiti grad. Poklicala sta še svojega tretjega brata in skupaj so premagali zmaja. Kraljevič in princesa sta se poročila, kraljevič pa je svojo zgodbo pokazal v filmu.

TEDEN BREZ IGRAČ

V tednu od 17. do 21. novembra so se otroci naše skupine v vrtcu zabavali brez igrač. Za domačo nalogo so morali v vrtec prinesti razne škatle, plastenke in drug odpadni material. V ponedeljek smo se znašli in odšli v telovadnico. Tam smo tekali ter se gibali na različne načine, potem pa se do onemoglosti igrali igro »Kdo se boji črnega moža«. Naslednje dni smo se posvetili izdelavi naše Eko smreke, ki smo jo naredili iz plastenk in jogurtovih lončkov. Dobili smo bogato okrašeno smrečico. V celem tednu so otroci poslušali razne ljudske pravljice in peli ljudske pesmice, ustvarjali lutke iz odpadnega materiala ter se po želji igrali z njim. Sestavljali so grad, ciljali z zamaški, uprizorili lutkovno predstavo, se vozili z barčicami iz škatel… Naučili so se tudi igrico »Rinčke talat« in Noč, dan«. Čeprav so se otroci zabavali tudi brez igrač, so proti koncu tedna že komaj čakali na ponedeljek, ko bodo v igralnico zopet prišle prijateljice igrače.

TEDEN OTROKA

V tednu otroka, od 6. do 10. Oktobra, smo se v skupini Sončki zabavali na različne načine. Teden smo obogatili z gledališko igro gledališča Kolenc, Ovčka na večerji, ki jo je za nas sponzoriralo podjetje Sortimosi. V torek smo se odpravili k konjeniškemu kozolcu, kjer smo obudili star kmečki običaj, ličkanje koruze. Članici konjeniškega društva gospa Andreja in gospa Brigita sta nas pogostili s čajem in piškoti, v kupu koruze pa smo našli zasluženi zaklad. Naslednji dan smo si pri igralih privoščili kostanjev piknik, pekli pa smo kostanj, ki so ga otroci prinesli za domačo nalogo. V četrtek smo se odpravili na pohod v Hom na posestvo družine Brečko. Gospa Sabina in gospod Gregor sta nas pogostila z domačim sokom, jabolčnim zavitkom in jabolčno pito, kasneje pa smo nakrmili osličke, pujse ter si ogledali še koze, kokoši in zajčke. Vsak si je ob odhodu vzel še jabolko iz njihovega sadovnjaka. Med samim pohodom smo uživali, ko smo opazovali padanje listkov z dreves. Imeli smo pravo jesensko vzdušje. Zadnji dan v tednu otroka pa smo se zabavali v telovadnici ter si še enkrat privoščili pečen kostanj. Imamo že nove ideje za naslednje leto.

PRVI POZDRAV

V šolskem letu 2014/15 je v skupini Sončki 17 otrok, starosti od 1 do 6 let in sicer 7 dečkov in 10 deklic.  Po enotedenskem uvajanju smo že začeli z aktivnostmi. Za prvo domačo nalogo so morali otroci v vrtec prinesti sadje, ki raste na domačem vrtu. Sadje smo razvrščali po vrsti in obliki. Kasneje so otroci pomagali pri pripravi sadja za sadni napitek (pecljali so grozdje, izkoščičevali slive, najstarejši pa so rezali jabolka in hruške). Vzgojiteljica je sadju dodala še košček kumare za bolj osvežujoč okus in vse skupaj zmlela. Napitek smo nalili v kozarčke in dodali stepeno smetano. Otroci so se napitka zelo veselili, čeprav najmlajši niso zmogli vsega popiti. Tisti dan smo imeli vitaminsko zelo bogato malico. Teden dni kasneje pa smo v sokovniku skuhali sok iz mešanega domačega sadja in se z njim posladkali pri kosilu.

Jožica in Tatjana

Dostopnost