Select Page

PODJETNIŠKI KROŽEK SE PREDSTAVI

Lista iz dnevnika osmošolk 

Petek, 17. april 2015    Za dežjem vedno posije sonce

Danes sem se zbudila zelo vznemirjena, kajti pred mano je bil velik dan. Za naš podjetniški krožek je to dan D, saj smo pripravljali zaključno prireditev.
Zbrali smo se in se hitro lotili dela. Bila sem na trnih, saj sem imela vlogo glavnega menedžerja. Delali smo kot čebele, čas pa je bežal. Bila sem živčna kot še nikoli, potila sem se in se sekirala. Mislila sem, da nam ne bo uspelo.
A vsa skrb je bila nepotrebna, kajti uspelo nam je speljati prireditev in ljudje so bili nad nami in našim izdelkom navdušeni, še posebej naša gosta. Gospodična Škarja nas je tako presenetila, da je vsakemu podarila svoji knjigi in na svoji spletni strani objavila čudovit članek.
Sploh nisem mogla verjeti, da nam je uspelo. Naš trud je bil poplačan. To je bil zagotovo najbolj razburljiv dan mojega življenja.

                                                                                                                                  Danijela Bec, 8. razred

 Petek, 17. april  2015

S podjetniškim krožkom smo imeli zaključno prireditev in dopoldne smo odšli peč mafine v pekarno Kruhek.
Tokrat so nam odlično uspeli. Ob peki smo se zelo zabavali, mesili testo, ga okušali in delali načrte za zvečer. Z Aniko sva bili zadolženi, da odpirava in prazniva jogurte, medtem ko sta Anže in Valentin mešala suhe sestavine.  Bilo je zabavno, saj je bila ob zaključku moka dobesedno povsod.
Zvečer nam je predstavitev odlično uspela in zelo mi je bilo všeč, ker sem med občinstvom opazila tudi naše učiteljice.
Domov sem prišla utrujena in hitro, hitreje kot ponavadi, sem odšla v posteljo.

                                                                                                                                     Ana Štirn, 8. razred

 

 

OTVORITEV UČNEGA ČEBELNJAKA

V sredo, 22. aprila 2015, na dan Zemlje, je ob 9. uri  v Šentjanžu za mrliško vežico potekala otvoritev  učnega  čebelnjaka.  Za nas – 30 mladih čebelarjev, so ga na pobudo Čebelarskega društva Šentjanž izdelali izkušeni čebelarji s pomočjo številnih sponzorjev in donatorjev, s panjskimi končnicami pa ga je polepšala učiteljica Nada Vodišek.                                              Program smo popestrili učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž ter Šentjanški jurjevalci, jaz pa sem povezovala program.  Prireditve so se udeležili številni gostje in vse prisotne, ki jih kljub dopoldanskemu času ni bilo malo, nagovorili z izbranimi besedami. Pozdravil nas je  predsednik Čebelarskega društva Šentjanž Ciril Kolenc, predsednik Regijske čebelarske zveze Tone Koželj, predstavnik Čebelarskega društva Sevnica Miha Metelko, ravnateljica OŠ Milana Majcna Šentjanž Marija Brce in sevniški župan Srečko Ocvirk. Prireditve pa so se udeležila tudi druga čebelarska društva.                                                                                                                                         Tako smo na pašo spustili marljive čebelice, župan Srečko Ocvirk pa je ob tej slovesnosti zasadil tudi lipo, ki je simbol slovenstva. Novo pridobitev v Šentjanžu pa je naš župnik Janez Cevec tudi blagoslovil. Za pogostitev  je poskrbelo Društvo vinogradnikov Šentjanž  in Aktiv kmečkih žena Budna vas.
Sedaj imamo v čebelnjaku eno čebeljo družino, ki pa se ji bo zagotovo kmalu pridružila še kakšna, zasaditi pa si želimo tudi vrt z medovitimi rastlinami. Mladi čebelarji pa že pridno obiskujemo čebelnjak in se učimo praktičnega dela.

                                                                                                                                 Danijela Bec, 8. razred

 

Predstavitev poklica inženir radiologije

Letos so tema šolskega parlamenta poklici. Odločili smo se, da bomo poklice spoznavali tako, da bomo v šolo povabili kar osebe, ki te poklice opravljajo. To smo tudi storili.

V sredo, 25. februarja 2015, nas je tako čakala že druga oseba z zanimivim poklicem- inženir radiologije. Obiskala nas je gospa Sonc, ki ta poklic opravlja v Bolnišnici Trbovlje. Po pravici povedano sem za ta poklic slišala prvič, ko pa je povedala, da je njeno glavno delo na rentgenih, mi je postalo jasno, saj je bil na takem pregledu že marsikdo od nas.

S pomočjo posnetkov nam je predstavila aparature, ki jih uporabljajo in povedala, da žarki, ki gredo skozi telo, močno sevajo in to je za človeka škodljivo. Opisala nam je tudi, kako je potekalo njeno šolanje in da ta poklic z veseljem opravlja.

Njen poklic je zelo zanimiv in mogoče ga bom nekoč opravljala tudi jaz, saj je nekaj posebnega.

                                                                                                                  Danijela Bec, 8. razred
OŠ Milana Majcna Šentjanž

 

Obiskal nas je pilot

Tudi letos na naši šoli poteka šolski parlament. To je krožek, pri katerem je vedno zelo zabavno. Predstavniki vsakega razreda se dobivamo ob četrtkih in se pogovarjamo o različnih temah.

Letošnja tema šolskega parlamenta so poklici, ta tema je za nas še posebej zanimiva, saj bo kmalu prišel čas, ko bomo morali vedeti, kaj bomo v življenju počeli. O poklicih se vsi učenci šole veliko pogovarjamo, delamo miselne vzorce, iščemo informacije na spletu, ugotavljamo, kaj so po poklicu naši sorodniki in se sprašujemo, kateri poklic nas zanima. Da bi o poklicih izvedeli še več, smo se odločili, da bomo na šolo povabili  ljudi različnih poklicev.

Tako je učence od 5. – 8. razreda (učenci 9. razreda so bili na informativnem dnevu) v petek,
13. 2. 2015, obiskal pilot vojaških helikopterjev Matej Erman. Svoj poklic nam je natančno predstavil. Povedal nam je, kako se je šolal, moral je biti zelo priden, pameten,  pogumen, vztrajen in vzdržljiv, da mu je uspelo vse to, npr. na izpitih je moral znati 20000 odgovorov na pamet brez napak. Povedal nam je tudi, kakšni po pogoji, da lahko postaneš pilot, za kaj vse moraš biti izurjen, kaj vse je moral prestati, kaj počne v službi, pokazal nam je tudi nekaj zelo zanimivih filmčkov. Povedal nam je, da v tem poklicu zdržijo le “najmočnejši” in da to uspe samo tistim, ki v tem poklicu uživajo, pa tudi, da učenja ni nikoli konec, tudi takrat ne, ko hodiš v službo. Zelo izčrpno nam je predstavil svoj poklic. Na koncu smo mu zastavili še vprašanja, na katera je z veseljem odgovoril. Zastavili smo mu jih kar veliko, saj to ni običajen poklic in praktično o tem poklicu prej sploh nismo razmišljali in o njem nismo vedeli še skoraj nič.

 Bilo ga je zelo zanimivo poslušati.

                                                                                                               Danijela Bec, 8.r
OŠ Milana Majcna Šentjanž

Energija – to je prihodnost

 V četrtek, 5. februarja 2015, smo imeli učenci tretje triade OŠ Milana Majcna Šentjanž tehniški dan. Odpeljali smo se v Krško, kjer smo obiskali GEN energijo ter NUKLEARNO  elektrarno Krško.

V » svetu energije » je bilo zelo zanimivo. Vstopili smo v učilnico, kjer je bilo polno naprav in takrat se je zabava šele začela. Poigrali smo se lahko s številnimi poizkusi, ki so bili na temo energije, elektrike, magnetizma itd. Zelo smo se zabavali in polnili svoje glave z znanjem. Še posebej sem bila navdušena nad plazemsko kroglo in poizkusi z elektriko; tu nas je večkrat močno streslo. Zanimivo je bilo tudi, ko je sošolka Anja položila roko na nekakšno kroglo in lasje so se ji dvignili. Ogledali smo si  zanimiv filmček in se poizkusili v upravljanju elektrarn.

Nato smo si šli ogledat še nuklearno elektrarno. Z avtobusom smo se  vozili  okoli nje, medtem pa nam je gospod Enver Gashi povedal veliko o njej. Bilo je zanimivo poslušati, saj o tem nisem vedela skoraj ničesar, zato smo gospodu Gashiju zelo hvaležni.

Čas je hitro mineval in kmalu smo se odpeljali proti domu. Ta dan mi je bil zelo všeč, kajti bil je  poučen in zanimiv. Delovni  dan pa se za nas še ni končal, saj smo  zvečer  nastopali na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki smo jo letos posvetili Rastoči knjigi Šentjanža.

                                                                                                                   Danijela Bec, 8. razred

» RASTEM S KNJIGO »

V sredo, 10. decembra 2014, smo imeli sedmarji OŠ Milana Majcna Šentjanž zelo zanimiv dan. V okviru projekta » Rastem s knjigo » smo se zjutraj z avtobusom odpeljali v Sevnico do knjižnice, kjer so nas lepo sprejeli. Razdelili smo se v dve skupini in prva je s pomočjo knjižničarke in  računalnika iskala razne knjige, učencem druge skupine pa je druga knjižničarka predstavila splošnoizobraževalno knjižnico, dejavnosti, ki jih lahko izvajamo v njihovih prostorih, skratka knjižnico smo dobro spoznali. Na koncu smo si ogledali še kratek film in dobili darilo – vsak svojo knjigo. Ob desetih smo se peš odpravili na grad in že sama pot je bila zanimiva. Na gradu nas je vodič  vodil iz sobe v sobo in nam pripovedoval zanimive stvari. Ogledali smo si tudi grajski park, ki je res lepo urejen. Ob dvanajstih smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Šentjanž. Ta dan mi je bil zelo všeč.

                                                                                                                           Nina Lindič, 7. razred

 

 

Kulturni dan v Cankarjevem domu

V torek, 18. novembra 2014, smo imeli kulturni dan. Šli smo v Ljubljano. Ta dan smo namenili izobraževanju na glasbenem področju, saj smo si šli ogledat predstavo z naslovom Od opere do muzikala, ki jo je pripravila Glasbena mladina Slovenije. Pred predstavo smo imeli ogled Cankarjevega doma. Vodička Katka nam je o njem povedala veliko zanimivega, na primer da je večina Cankarjevega doma pod zemljo, da so tu tri dvorane, povedala pa nam je tudi nekaj zgodbic o znanih umetnikih, ki so tu nastopali. Ob določeni uri smo morali smo oditi v Gallusovo dvorano. Udobno smo se namestili in začelo se je. Na oder so prišli glasbeniki iz orkestra Slovenske filharmonije. Med njimi je bila tudi moja sestrična, ki tam igra, in nanjo sem bila še posebej ponosna. Program je povezoval igralec Uroš Smolej. Glasbeniki so nas popeljali v svet glasbe. Zaigrali so nam odlomke iz oper, operet in muzikalov znanih skladateljev W. A. Mozarta, A. Foersterja, J. Offenbacha, J. Straussa, B. Ipavca, F. Loeweja, A. L. Webra, L. Bernsteina. Predstavili so se nam tudi solisti: Željka Predojević, Nuška Drašček Rojko, Matjaž Stopinšek in Domen Križaj. Takšna glasba mi je všeč in jo rada poslušam, najbolj pa sem uživala v skladbi Cancan, med katero smo v ritmu navdušeno ploskali. Ta dan mi je bil zelo všeč, saj je bil zanimiv, poučen in zabaven. Upam, da bo tak še kakšen dan.

Danijela Bec, 8. razred

kulturni-dan-3

Slika 1 of 4

Naravoslovni dan GOZD

 V petek, 10. oktobra 2014, zadnji dan v tednu otroka, smo imeli učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž naravoslovni dan.

Prišla sta dva gozdarja, gospod Jože in gospod Bojan. Najprej smo si ogledali film o gozdu, nato pa sta nam predavala. Izvedeli smo, da je Slovenija pokrita s 60% gozda in da poznamo več kot 70 vrst slovenskih dreves. Na kratko sta jih nekaj predstavila in povedala, kako pomemben je njihov les in za kaj ga uporabljamo. Izvedeli smo tudi nekaj zanimivosti, med drugim tudi to, da je najdebelejše drevo Gašperjev kostanj, ki raste nad Radečami. Meni je bilo najbolj všeč, ko sta nam pokazala fotografije najdebelejšega, najvišjega in najstarejšega drevesa na svetu.

Po kratkem odmoru pa nas je s svojim obiskom počastil gospod Anton Komat, ki nam je govoril o podobnosti drevesa in človeka, o gozdnih živalih pa tudi o tem, da moramo jesti zdravo hrano.

Nina Lindič, 7. razred

Po malici smo odšli v gozd, in sicer proti Peklu. Med potjo smo se nekajkrat ustavili, da nam je g. Anton Komat opisoval naravne lepote. Med tisočerimi podatki so bili tudi, da smreka črpa vodo skozi iglice, da iz šipkovih plodov lahko naredimo okusen čaj, da se nekatera semena kar nalepijo na žival, da bi se laže in hitreje razmnožila. In še in še.

Ko smo prišli do nekega križišča, smo končali s pohodom in se po isti poti vrnili nazaj v šolo. Tisti dan smo se zelo zabavali in izvedeli veliko novih podatkov. Tak dan bi rada še kdaj ponovila.

 Klara Kranjc, 7. razred

Dostopnost