Select Page

Naš kulturni dan – obiskali smo Kostanjevico na Krki

V četrtek, 1. junija 2017, smo se učenci 6., 7. 8. in 9. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž odpravili v Kostanjevico na Krki, kjer smo si ogledali več likovnih razstav.

V nekdanjem samostanu, v katerem je danes muzej, smo najprej obiskali stalno razstavo Božidarja Jakca. Izvedeli smo, da so slikarjem  njihova dela kot otroci, za katere si želijo samo najboljše in muzeju v Kostanjevici je v znak zaupanja podaril vsa svoja dela. Z velikim veseljem so jih sprejeli in res lepo skrbijo zanje.

Ogledali  smo si tudi več občasnih razstav znanih slikarjev ; Toneta Kralja, ki je med drugim ilustriral tudi knjigo Frana Levstika Martin Krpan, Franceta Goršeta, Jožeta Gorjupa, Dušana Tršarja in Bogdana Borčiča.

V nekdanji cerkvi, v kateri prevladuje stil gotike, le glavni oltar je iz obdobja baroka, smo lahko občudovali dela slikarke Tine Dobrajc. Njena razstava ima naslov Big girls dont cry – Velika dekleta ne jočejo in se nam je še posebej vtisnila v spomin.

Gospa, ki nas je vodila po razstavi, nam je povedala, kako ponosni so, da vsi ti slikarji razstavljajo prav pri njih in da je pred mnogimi leti ravnatelj njihove šole Lado Smrekar postavil temelje vzgoji za umetnost in predvsem  njemu so lahko hvaležni , da je likovna umetnost v Kostanjevici na Krki še danes tako cenjena.

Klara Kranjc,  Nina Lindič , Gaja Odlazek, 9. r

 

 

Ob 8. februarju,  slovenskem kulturnem prazniku…

 Rastoči knjigi letos podarjamo čudovito darilonovo šolsko knjižnico.

Tudi letos so krajani Šentjanža v prvih februarskih dneh prejeli vabilo…« V ponedeljek, 6. februarja 2017, vas ob 18. uri vabimo v Kulturno dvorano Šentjanž na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku.«

Ravnateljica OŠ Milana Majcna Šentjanž Marija Brce je v svojem uvodnem govoru povedala: »V Šentjanžu že nekaj let kulturni praznik dopolnjujemo in oplemenitimo z novimi listi Rastoče knjige. Na prvi list smo zapisali imeni gospoda Kebra in gospoda Kosa, lani smo v našo sredo povabili gospoda Japlja; in ko smo se odločali, koga bi povabili letos, smo bili enotni, da bomo letošnjo  Rastočo knjigo obogatili malo drugače in vanjo vpisali –  novo šolsko knjižnico.

Kljub temu da bralno kulturo v naši šoli uspešno gojimo,  odkar šola obstaja – tega bo kmalu 180 let – smo letos končno dobili primeren prostor za sodobno izvajanje knjižnične vzgoje. Knjižnico pospešeno sodobno opremljamo in dodajamo poleg klasičnih tiskanih publikacij tudi druge sodobne medije. Veliki, svetli, topli prostori kar vabijo mlade bralce v čarobni svet literature.«

Tudi tematika letošnje proslave je bila delovanje knjižnice in v dramski uprizoritvi sta šestošolki Jožica in Sara s takim navdušenjem razmišljali  o našem največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu in brali njegove pesmi, da ju je ta  celo obiskal in se pogovarjal z njima o svojem življenju. Program so popestrili še mladi pevci, recitatorji in instrumentalisti. Domiselno, zanimivo in prisrčno, zato vse pohvale mentoricama in vsem nastopajočim.

» Rastoči knjigi torej letos podarjamo čudovito darilo –  nov dom, » je svoj govor zaključila ravnateljica  Marija Brce in se še enkrat zahvalila županu Srečku Ocvirku, ki ima največ zaslug za našo pridobitev.

Majda P. Repovž

Kako sem preživel teden otroka?

V tednu otroka je čas, da se posvetimo otrokom, zato smo v šoli imeli bolj zabavne dneve. Ali smo šli na izlet, imeli bolj igrive ure ali pa smo se več pogovarjali.

Tako smo zadnji petek v septembru šli na pohod do Črnega jezera,  na Tak pav, kjer se je odvijal dnevni kop. Preden smo odšli, smo imeli tri šolske ure predavanje o biodinamiki, kjer vse poteka naravno. Ne uporabljamo nobenih umetnih gnojil, krmil ali česarkoli umetnega. Skupaj smo naredili tudi naravno gnojilo.

Na pohodu sem izvedel, da imamo gozdna okna. Ko pogledaš skozenj, vidiš, kaj vse najdeš na tistem delu. Med potjo smo spoznavali zgodovino tistega časa, ko je potekalo rudarstvo. Videl sem  drevo z imenom duglazija. Vstopili smo tudi v pragozd. Tam je vse naravno, nobenih poseganj človeka. V pragozdu smo videli še eno gozdno okno, kjer se nam je odprl pogled na šopaste mahove.

V torek smo si ogledali musical v Kulturni dvorani Krmelj. Bil mi je zelo všeč. Predstavili sta se nam dve dekleti; ena je oboževala šolo, druga pa jo je sovražila. Na koncu sta si dali zaobljubo, da bosta najboljši prijateljici.

V četrtek nas je obiskala gospa iz Kriznega centra Krško. Na začetku predavanja smo se šli igro, ki se ji reče sadna solata. Nato so sledile bolj žalostne teme. Nisem vedel, da ta center sploh obstaja.

V petek bi morali imeti kostanjev piknik, a ga zaradi zdravniškega pregleda nismo imeli. Kostanj smo zato pekli naslednji petek in bil je zelo dober. V ponedeljek, en dan za tednom otroka,  smo imeli še predavanje o samopodobi in stresu. Naučili smo se ga obvladati, dobiti samozavest in podobno.

Teden otroka mi je bil zelo všeč. Upam in si želim, da bi bilo več takih tednov.

 

Alex Prijatelj, 7. razred

Dostopnost